Megúsznál egy nagytakarítást?

Engedjétek meg, hogy bedobjak egy elengedhetetlen témát!

Úgy gondolom, meglehetősen lényeges, hogy írjak erről a többeket érintő kellemetlenségről

Több kérdést kaptam személyesen és e-mail-ben is az elmúlt időszakban lassú, nehezen működő honlap, webshop témában
Szeretnék erről megosztani most pár gondolatot emberi és szakmai oldalról egyaránt megközelítve

Az alábbi kérdések merültek fel tehát:

  • Kriszti, van egy kis problémám az új oldalammal, mégpedig, hogy sajnos nagyon lassú, szerinted mi lehet a gond?
  • Olyan lassan tölt be az oldalam, félek, hogy feladják a vásárlóim, mielőtt bármit is látnának! Szerinted mi lehet a gond?

Ajvé! Átérzem és előre bosszankodom, hogy mit fogunk látni…

Mindenki rémálma, hogy megrendel egy szolgáltatást, vár rá hetekig – hogy aztán a megfelelő pillanatban berobbanhasson végre a hírrel a social media felületein:
“Kész a weboldalam, végre, dolgoztunk egy csomót rajta, vessétek rá magatokat” – és pár óra alatt kiderül, hogy olyan lassú és olyan élvezhetetlen, hogy míg a te oldalad betölt, addig a látogatód vásárló lesz a konkurenciánál.

Bosszant, hogy elköltöttél egy csomó pénzt, kidolgoztad a szövegeket, hetek kellettek mire megtaláltad a megfelelő fotóst a profi képekhez, csak hogy mire a webes végez, azonnal birtokba tudd venni honlapod, rajtad aztán véletlenül se múljon az átadás…

Sírni tudnál igaz? Hát még én!

Na jó, nem hergellek tovább, nem a pulzusszámod emelése a célom, segíteni szeretnék, hogy te ne élj át ilyen gyomorgörcsöt.

Az első és legfontosabb, hogy erre a fontos területre megfelelő embert válassz, olyat bízz meg, aki ért ahhoz amit csinál, akinek van tapasztalata, akinek vannak működő referenciái és akit jó szívvel ajánlanak olyanok, akikben amúgy is megbízol.

Ide illik a mondás: “Olcsó húsnak híg a leve”!

Tudom és tisztában vagyok vele, hogy ha kezdő vállalkozó vagy, akkor eléggé meg kell gondolod minden kiadást, de kérlek, ne a megjelenéseden spórolj, mert az egy befektetés, ami busásan megtérül, ha JÓL és hibátlanul van megtervezve és összerakva.

Jó, de honnan tudjam ennyi szolgáltató közül, hogy kiben bízhatok meg?

Utálni fogsz, de nem a te embered a szomszéd srác, sem a húgod pasija, aki most végzett az informatikai szakközépben, és nem is biztos, hogy a legjobb barátnőd férje, aki meló mellett dobott már össze pár honlapot, mert amúgy rendszergazda egy nagy cégnél.

S ami a legaggasztóbb, nem is biztos hogy az a te embered, aki jól felSEOzta magát a google első vagy második oldalára.

Wow, ennyire nem mindegy hogy kivel dolgozom?

Háááááááááááááááááát….ha a végén dupla annyit szeretnél költeni….

Tapasztalatból beszélek, nem bántani szeretnélek és beszólogatni, hanem megvédeni, felvilágosítani, felkészíteni!

Sok weboldalt javítottunk már fel “szomszédfiúk” után, de őszinte leszek, inkább kidobtuk és csináltunk egy jót, ami működött.
Hát ha láttál már megkönnyebbült vállalkozót, tekintete, mint Shrek macskájának, emlékszel? Na, az tuti jó érzés mindkét oldalnak! 🙂

Egy szó, mint száz, elengedhetetlen, hogy tisztában légy azzal, mit várhatsz el a pénzedért, hiszen a céged arculatát, s az egyik legfontosabb marketing eszközödet, a weboldalad tervezését bízod rá egy idegenre. A vállalkozásod sikere múlhat ezen a szakemberen.

Várjál, nem kell Xanax, mindjárt írom a megoldást is!

Mert tudom ám, mitől lassú a weboldalad, és azt is, hogy milyen szakember kell neked, de mivel nem szeretném, ha elaludnál, ezért azt, hogy hogyan válassz szakembert, majd egy másik posztban dolgozom ki neked! 🙂

Mik azok az “apróságok”, amikkel jól betesznek a fejlesztők és a nem fejlesztők az oldaladnak:

A weboldalad – bármilyen motor is működjék a háttérben – képekből, betűkből, grafikai elemekből, és plugin-okból (azaz bővítményekből) áll.
Igen, ezt bárki összerakhatja neked, igen, te is összerakhatod magadnak, és (bocsánat) összehúzkodhatod egy sablonnal is a méltán híres WP-ben. Azonban itt kezdődik a difi a nulladik körben. Ha nem értesz ahhoz amit csinálsz, az általad megbízott ember nem lát bele teljesen a motor működésébe, csak eljátszik azzal a bizonyos sablonnal, feltelepít mindenféle szerinte szükséges bővítményt, akkor bizony összemókulhat olyan dolgokat is, amik elkezdik lassítani az oldalad.

Ne izélj már, mondd már mi lassíthatja még?

Oké, nem írok mindenhez litániát, de baromi lényeges értened kicsit ezekhez:

  • Nem megfelelő tárhely: vannak cégek akik a kiosztott mennyiségnél több tárhelyet adnak el és mivel a tárhelyek közt eloszlik a terhelés, minél több ilyenjük van, annál lassabbak lesznek a kezelt oldalak
  • Rossz fontkezelés: Meglepő, de olyan apró dolgok, mint a betűtípus, erősen befolyásolni tudják az oldalad, mert egy rosszul kiválasztott font is okozhat fennakadást, így javaslom, válaszd a cégek megoldásait, mint pl Google és az Adobe webfontjai Érdemes kihasználni általuk kínált megoldásokat, sokat könnyíthetnek a fejlesztő életén, válassz tehát ezekről az oldalakról betűtípust az oldalon lévő folyószöveghez.
  • Túl sok feleslegesen telepített bővítmény: a sok plugin látványossá tudja tenni az oldalt, de érdemes meghúzni egy határt! Tedd fel magadnak a kérdést, valóban szükséged van-e mindre, fontosabbak e, mint hogy a sebesség, minőség rovására telepakold az oldalad (a vevőket amúgy véleményem szerint baromira bosszantó) kúszó-mászó, eltűnő, mátrix effektes megoldásokkal.
  • Képek felbontása: a képek felbontása meglehetősen sokat számít, olyan szinten, hogy egy-egy adat törlése 2-3-4-10 KB-ot is tud javítani egy képen, ilyen pl.az un.ecif adat (az ecif adat olyan képesség, amely megmondja, hogy az adott kép mikor készült, milyen eszközzel és még GPS adatok is el vannak rejtve benne)

Ha ezekre odafigyel a szakember, nagyon kellemes és könnyed felépítésű oldalt rakhat össze neked, nem kell túltolni semmit. Nyilván előfordul, hogy ha magadnak dolgozol, ezek a pontok könnyebben előfordulhatnak, azért azt tanácsolom, a jövőre nézve kérd ki szakember tanácsát is.

Légy magabiztos, mondd el kívánságaidat, és tartsd észben ezeket a dolgokat, jól jöhetnek weboldal készítésnél.

Ha megfelelő, szakmailag összerakott oldalt szeretnél, lletisztult, stílusos, okosan kitalált grafikával, akkor keress bátran, nekem van egy ilyen emberem, mert nem bízom a véletlenre a te vállalkozásodat sem!